SADNICE VIŠNJE

Sadnice VIŠNJE uglavnom rastu kao grmoliko stablo a najbolje uspevaju na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku.

Višnja zimi, kada miruje, može da podnese i temperaturu od -35 stepeni. Ali, kada krene sa vegetacijom, postaje osetljiva na hladnoću.

Deblo višnje može da “nazebe” zbog velikih oscilacija u temperaturi što se karakteriše pucanje kore. Višnja je najosetljivija 3 do 4 nedelje pre cvetanja i tokom cvetanja kada će pretrpeti oštećenja na temperaturama nižim od -2,2 °C. Inače, s druge strane, višnja je dosta otporna na visoke temperature, i neće joj smetati čak ni kada su temperature veće od 30 stepeni.

Višnji najviše odgovaraju propusna, topla i duboka zemljišta (peskovita, ilovasta i ilovasto glinasta). Drenaža je obavezna ako je zemljište teže, jer takav tip tla nikako ne prija višnjama.

 

Sadnice VIŠNJE – ŠUMADINKA:

Sadnice voća - Sadnice višnje ŠumadinkaSadnice višnje Šumadinka su domaćeg porekla. Ima najkrupnije plodove medju višnjama. Plod je zatupasto srcast, pokožica crvene do tamno crvene boje, meso polučvrsto, sočno ukusno, sok obojen.

Vreme zrenja: Prva polovina VIII

Podloga: Divlja trešnja, Magriva


Sadnice VIŠNJE – OBLAČINSKA:

Sadnice voća - Sadnice višnje OblačinskaPoreklo sadnice višnje Oblačinska je nepoznato. Slabo do srednje je bujna. Dobro podnosi različite terene. Samooplodna je, srednje ranog cvetanja, u trećoj godini posle sadnje prorodi, a rađa vrlo dobro. Najrasprostranjenija je u Srbiji.

Vreme zrenja: Kraj VI

Podloga: Izdanak Oblačinske višnje


Sadnice VIŠNJE – KELERIS:

Proizvod nema slikuSadnice višnje Keleris je Danska sorta.

Plod je srednje krupnoće (4-5 g).Meso ploda je kiselo i prijatne arome.

Stablo je male bujnosti, uspravne krunesa dosta sitnih oborenih grana. Cveta kasno. Samooplodna je i odlične rodnosti.

Pogodna je za stonu potrošnju, zamrzavanje i razne vidove prerade.

Vreme zrenja: Početak VII

Podloga: