SADNICE ŠLJIVE

Sadnice ŠLJIVE su najzastupljenija vrsta voćaka u Srbiji, a ima i najveći privredni značaj. Najviše se gaji samo sorta Stenli – Stenlej.

Osim velike i svestrane upotrebne vrednosti, dobrog uspevanja i visokog kvaliteta, toj rasprostranjenosti je doprinelo i lako razmnožavanje izdancima i samooplodnost.

Sadnice ŠLJIVE – ČAČANSKA RODNA:

Sadnice voća - Sadnice šljive Čačanska RodnaŠljiva Čačanska rodna spadaju u novije vrste. Izrazito samooplodna, rano prorodi i rađa redovno i obilno. Plod je krupan, duguljast, aromatičnog mirisa i dobrog kvaliteta. Meso ploda je žućkaste boje, čvrsto, sočno i veoma slatko. Odlična je za sušenje.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dženarika


Sadnice ŠLJIVE – ČAČANSKA RANA:

Sadnice voća - Sadnice šljive Čačanska RanaŠljiva Čačanska Rana je još jedna novija sorta. Plod je krupan, jajastog oblika, a boja ljubičastoplava. Meso je žute boje, slatkokiselog ukusa i ima krupnu košticu. Relativno rano prorodi. Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Stenlej.

Vreme zrenja: Druga polovina VII

Podloga: Dženarika


Sadnica ŠLJIVE – ČAČANSKA LEPOTICA:

Sadnice voća - Sadnice šljive Čačanska LepoticaŠljiva Čačanska Lepotica su domaćeg porekla. Delimično je samooplodna do samooplodna. Plod je vrlo krupan, ovalnog oblika, tamnoplave boje. Meso je čvrsto, sočno i ugodnog ukusa. Redovno i obilno rađa, a prorodi u drugoj ili trećoj godini posle sadnje.

Vreme zrenja: Početak VIII

Podloga: Dženarika


Sadnica ŠLJIVE – ČAČANSKA NAJBOLJA:

Sadnice voća - Sadnice šljive Čačanska NajboljaŠljiva Čačanska Najbolja je takođe domaća sorta. Dobro rađa. Plod je srednje krupan do krupan, loptastog oblika. Meso ploda je žute boje i slatkokiselog ukusa, drži se koštice. Dobri oprašivači su Čačanska lepotica i Čačanska rodna.

Vreme zrenja: Polovina VIII

Podloga: Dženarika


Sadnice ŠLJIVE – STENLEJ:

Sadnice voća - Sadnice šljive StenlejŠljiva Stenlej vode poreklo iz SAD. Delimično samooplodna do samooplodna. Plod je krupan, elipsastog oblika, tamno plave boje. Daje relativno krupne plodove i prorodi rano. Koštica je krupna i lako se odvaja

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dženarika


Sadnice ŠLJIVE – RUTGEŠTETER:

Sadnice voća - Sadnice šljive RutgešteterŠljiva Rutgešteter su poreklom iz srednje Evrope. Plod je sitan do srednje krupan, okrugao, boja kožice je ljubičastozelena, na sunčanoj strani plava. Meso zelenkastožuto, kiselkastoslatkog ukusa. Oprašuje je Požegača, Kalifornijska plava, Stenlej.

Vreme zrenja: Početak VII

Podloga: Dženarika


Sadnice ŠLJIVE – BLUEFREE:

Sadnice voća - Sadnice šljive BluefreeŠljiva Bluefree su poreklom iz SAD-a. Ova šljiva cveta srednje rano i ima jaku bujnost. Obilno rađa i
plod je krupan, eliptičnog oblika, ljubičaste boje.
Meso ploda je dobrog ukusa, žuto zelene boje.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dženarika

 

Sadnice ŠLJIVE – RUSKA DŽANARIKA:

Sadnice voća - Sadnice šljive Ruska DženarikaŠljiva Ruska Dženarika spadaju u veoma rodnu sortu šljive. Otporna je na bolesti i štetočine pa je dobra za ekološku proizvodnju. Boje je žuta, crvena i tamne u zavisnosti od sorte. Plod se koristi najčešće za rakiju.

Vreme zrenja: Početak VII

Podloga: Dženarika