GREŠKE PRI SADNJI SADNICE VOĆA – NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE ČINIMO PRI SADNJI  SADNICA VOĆA

Sadnica voćaSadnica voća se nikada ne sadi kada su temperature ispod nule i kada je zemlja smrznuta. To je osnovno i najvažnije pravilo.

Ono što nadalje treba odraditi pre same sadnje je obavezno odraditi analizu zemljišta. Ova greška je tako česta kod naših voćara. Naši voćari najčešće podižu voćnjake bez analize zemljišta.
Šta nam ova analiza pokazuje?  Analiza zemljišta vam pokazuje trenutno stanje vaše zemlje, stanje hranljivih materija, organske materije, ph i sve ono što obavezno morate znati za kvalitetno bavljenje voćarstvom.

Dalje, pregledajte stanje same sadnice neposredno pre sadnje. Izvadite sadnicu iz kese u kojoj se nalazi sadnica voća i pogledajte stanje korena. Obavezno pregledajte da li je koren sadnica voća zdrav i skratite ga za 1/4. Na taj način ćete ga podstaći na razvoj i dalje ožiljavanje. Ne sadite sadnicu onakvu kakvu dobijete ili sa sadržajem kesice u kojem dođu sadnice.

Odradite dezinfekciju korena sadnice, tako što stavite sadnicu u kantu, sa smjesom vode, đubra i zemlje. Po potrebi možete dodati neki fungicid po prporuci vašeg agronoma ili stručnog savetnika. Najbolje je da ostoji u toj smjesi narednih 24 sata.

Najčešće greške koje se čine u samoj rupi prilikom sadnje sadnica voća su:

-rupe se kopaju kasno i nisu dovoljno velike,

-sadnice se sade duboko,

-koren sadnice se ne zatrpava odgovarajućom zemljom,

-nepravilno se dodaju mineralna đubriva,

-nepravilno se dodaje stajnjak,

-ne obavlja se obavezno zalivanje posle sadnje,

-u hladnim krajevima gde preti golomrazica ne nagrće se zemlja oko sadnice.

Greške koje činimo pri sadnji sadnica voća

Leave a Reply