SADNICE NEKTARINE

Sadnice nektarine su listopadno drvo poreklom iz Kine. Nastala je ukrštanjem breskve i šljive pa ima osobine obe voćne vrste. Ukus je baš sličan ukusu breskve. Pokožica je crvena protkana narandžastim, ali za razliku od breskve nema dlačice, pokožica je glatka kao kod šljive. U poseku je nešto sitnija od breskve. Ne zahteva zemljište sa nekim posebnim karakteristikama.

U uzgoju nektarina nije neophodno da se izvodi proređivanje plodova, jer se oni, u nekih sorti, prirodno proređuju opadanjem ili slabijim zametanjem. Međutim, ako se želi postići veća krupnoća plodova, onda je neophodno da se proređuje rano i da se jedan plod ostavlja na svakih 15 cm mešovite grančice.

Najnoviji podaci o novim zasadima u Italiji govore da nektarina polako potiskuje breskvu. Tome ide u prilog i cena nektarine koja je skoro duplo viša od cene breskve.

Izuzetno je, kao i breskva bogata betakarotenom, ali treba napomenuti da je duplo siromašnija vitaminom C, kalcijumom i fosforom.

Osim što se jede sveža, prerađuje se u sokove, kompote i marmeladu, voćne salate, sladolede, sušene i kandirane proizvode, koktele. Deca posebno vole da je jedu jer nema dlačica kao breskva.

 

Sadnice NEKTARINE – KALDEZI (2020-2010):

Sadnice voća - Sadnice nektarine KaldeziNektarina Kaldezi je veoma zastupljenija sorta.

Daju plodove koji su dobre i redovite rodnosti. Plod je krupan, 90-100% obojen sjajnocrvenom bojom. Boja mesa ploda je beloa. Ova sorta nektarine se smatra najboljom sortom nektarine.

Vreme zrenja: Kraj VII

Podloga: Vinogradarska breskva


Sadnice NEKTARINE – FANTAZIJA:

Sadnice voća - Sadnice nektarine FantazijaNektarina Fantazija je kod nas dosta zastupljene.

To je standardna sorta nektarine kasnog roka dozrevanja. Meso je žute boje. Vrlo je aromatičnog ukusa.
Sorti voćne sadnice Nektarine sorte Fantazija oprašivač nije potreban.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Vinogradarska breskva


Sadnice NEKTARINE – MAJSKA VATRA:

Sadnice voća - Sadnice nektarine Majska VatraNektarina Majska Vatra, nema opisa

Vreme zrenja: Kraj V

Podloga: Vinogradarska breskva


Sadnice NEKTARINE – MORSIANI:

Proizvod nema slikuNektarina Morsiani potiče iz SAD.

Voćne sadnice Nektarine sorte Morsiani spada u visoko kvalitetne sorte današnjeg svetskog oplemenjivanja. Plod je okrugao, krupan, blago asimetričan. Obojenost ploda je oko 80% crvenom bojom.

Vreme zrenja: Sredina VIII

Podloga: